Nipid

Kuidas säilitada kukeseeni?

Eva Pärtel; allikas Nipiraamat 02.10.2017, 10:46

Kukeseened on Eesti köögi klassika. Kuidas neid pikemalt säilitada? Loe nõuandeid. 

Kuidas sügavkülmutada?

Tooreid seeni ei maksa sügavkülma panna, sest suure tõenäosusega muutuvad need seal mõruks. See­tõttu toimi järgmiselt. Kuumuta seeni pannil, kuni vesi on eraldunud, lisa killuke võid ja prae seened läbi. Mait­sesta soolaga, jahuta ja pane alles siis sügavkülmikusse.

Ka kuivatada võib

Kukeseente kuivatamiseks puhasta seened ja lõika õhemaks. Seejuures tee võimalikult ühepaksused viilud.

Toas. Kui ilm on kuiv ja soe, laota see­ned ühe kihina tuppa päikesevarjulisse kohta kuivama. Sõltuvalt ilmast võtab see aega mõne päeva kuni nädal.

Ahjus. Seeni võid kuivatada ka ahjus 40–50 kraadi juures 10–12 tundi. Hästi sobib ka puuküttega pliidiahi, kui see on maha jahtunud.

Seened on kuivanud, kui saad need sõrmede vahel pudiks teha. Aseta kuivanud seened õhukindlasse purki hoiule. Enne kasutamist leota neid kuumas vees.

Võid kuivanud seened purustada ka uhmris, köögikombainis või kohvi­veskis jahuks ja tõsta siis õhukindlas­se purki. Kukeseenejahu on hea lisada maitseks pirukapõhjale, supile, kast­mele, makaroniroale või võile.

Mida kukeseened sisaldavad?

Kukeseen koosneb valdavalt veest – isegi pisut üle 90%. Siiski on seentes ka mitmeid olulisi toitaineid, näiteks saab meie organism kukeseentest A­ ja D­vitamiini ning ka mõningaid B­-grupi vitamiine.

(Foto: Pixabay)