Nipid

9 nippi, kuidas puidust lõikelaud bakteritest puhas hoida

Tekst: Evelin Samuel 15.09.2017, 15:58

Igapäevasel toiduvalmistamisel koguneb puidust lõikelaua pooridesse erinevaid baktereid, mis tervisele hästi ei mõju. Nendest vabanemiseks tuleb lõikelaua puhtuse eest eriliselt hoolt kanda.

Enneta bakterite kogunemist: 

  • Igas köögis peaks olema kaks lõikelauda: üks toore liha ning teine ülejäänud toidukraami lõikamiseks.
  • Ära pane puidust lõikelauda nõudepesumasinasse, ega leota seda vees.
  • Hoia lõikelauda kasutuskordade vahel püstises asendis. Lebava niiske lõikelaua all või nõuderestil on mikroobidele soodus kasvupind.
  • Väldi nüri noaga lõikamist! Sellega lõigates, vajutad tõenäoliselt lõikelauale sügavad vaod, kuhu bakteritel on mõnus koguneda. Ka traatharja või –švammiga pestes rikud laua pinna.
  • Värviandvate köögiviljade (peet, maasikad ja teised) hakkimisel kata eelnevalt lõikelaud küpsetuspaberiga.
  • Kord kuus tuleks lõikelauda õlitada – nii peab puit paremini vastu ning bakterid ei jää nii kergesti lõikelaua külge. Õlitada tohib ainult täiesti kuiva lõikelauda. Õlitamiseks kasuta näiteks mooniseemneõli või tööstuslikku linaseemneõli. Tavalist toiduõli sel puhul kasutada ei maksa, kuna see kipub rääsuma. Määri lõikelauale kiht õli, lase sel mõni tund toimida ning eemalda ülejääk köögipaberiga.

Puhasta nii: 

  • Peale igat kasutuskorda tuleb puidust lõikelaud puhastada kuuma kraanivee ning švammiga. Seejärel võib bakterite eemaldamiseks hõõruda lõikelaua pinda nõrga äädikalahuse sisse kastetud lapiga.
  • Teine moodus puhastamiseks on peale kraanipesu riputada lauale jämedat meresoola ning hõõruda seda lauapinnal pooliku sidruniga. Hape desinfitseerib ning sool aitab mustuse pinna küljest lahti kraapida.
  • Kui lõikelaua pinnale näib siiski olevat kogunenud määrdunud kiht, mis pesus maha ei tule, lihvi lõikelauda peeneteralise liivapaberiga.